24 Ekim 2014 Cuma

DENİZDE YAŞAYAN DİNAZORLAR

Dinozorlar yıllarca yeryüzünde egemen olmuş büyük ve etkileyici yaratıklardı ama nedense benim için en etkileyici olanları derin denizlerin hakimleriydi. hepimiz Van gölü canavarı efsanesini duymuşuzdur bu efsanede tabir edilen canavar nedense deniz dinozorları türüne benzer bir canlı.tabi bu canavar türü yalnızca Van gölünde göründüğü söylenmemişti aynı zamanda dünyaca ünlü  Loch Ness canavarına da değinmeden geçemeyeceğim bu canavarının da aynı Van gölü canavarının türünden olduğu belliydi.Şimdi size bu anlattıklarım sadece turizmi arttırmak için uydurulmuş hikayeler gibi gelebilir fakat size tanıtacağım bu bilinen deniz dinozorları kesinlikle gerçekler.

SHASTASAURUS




 Çeşitli büyüklüklere ulaşabilirlerdi ama en fazla 20 metre uzunlukta olabilirlerdi. Bir yunusu andıran bu canlılar tam anlamıyla yırtıcı değillerdi.


DAKOSAURUS

Boyları en az beş metre olan bu canlılar okyanusun en yırtıcı hayvanlarından birisiydi.Bu canlılar timsahların atasıydı ve geç Permian döneminde ortaya çıkmıştı.

THALASSOMEDON

Geç Kretase döneminde yaşamış bu canlıların boyu 12 metreyi bulurmuş.Üst yırtıcılar sınıfındaydı ve isminin anlamı denizlerin efendisiydi.

NOTHOSAURUS

200 milyon yıl önce yaşamış bu korkunç yaratıkların boyu 4 metreyi aşkındı ve keskin dişleriyle denizin en iyi avcılarındandı.



TYLOSAURUS

Bu yaratıklar geç Kretase döneminde Kuzey Amerika taraflarında yaşamışlardı.Birkaç milyon yıl denizlerin hakimi olan bu yaratıkların boyları 15 metreye ulaşmaktaydı.

THALATTOARCHON SAUROPHAGİS

Bir okul otobüsü kadar büyük olan bu canlıların boyu 9 metreye ulaşırdı. 244 milyon yıl önce yaşamış bu canlılar o dönemin en yırtıcı deniz sürüngeniydi.

TANYSTROPHEUS

Trias döneminde yaşamış bu canlılar diğer balık türlerinin baş düşmanıydı. 6 ay gibi kısa sürede inanılmaz bir hızla büyürlermiş ve boyları 20 metreye ulaşabilirmiş.

LİOPLEURODON

Jura devrinde ortaya çıkmış ve Avrupa denizlerinde yaşamışlardır.Boyları 10 metreyi bulurmuş.

.

MOSASAURUS

Kretase dönemine ait bu canlılar 15 metre boyundaydı ve keskin dişleriyle en iyi zırhlı hayvanları bile öldürebilirdi.

MEGALODON

Köpek balıklarının atası olan bu canavarlar büyük okyanus ve atlas okyanusunda yaşamışlardı.20 metre boyunda ve 40 ton ağırlığında olan bu canlılar denizdeki hayvanların korkulu rüyasıydı.


2 yorum:

  1. Bunlar harika kısacası müthiş 😍

    YanıtlaSil
  2. Çoğu korkutucu ama kardeşime iyi bir doğum günü hediyesi olacak fotoğrafları

    YanıtlaSil